Holistisch ayurvedische coaching in Friesland

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ayurveda in de Winter

Voeding voor een Warm Lichaam

Ayurveda benadrukt het belang van voeding bij het handhaven van een gezonde balans, vooral in koude seizoenen. Verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, kurkuma en knoflook staan centraal. Integratie van deze kruiden in je dagelijkse voedingspatroon helpt het interne vuur te versterken en je lichaam te verwarmen, waardoor je beter bestand bent tegen de winterkou.

Tijdens de wintermaanden is het ideaal om te kiezen voor seizoensgebonden groenten en granen. Warme soepen, gestoofde groenten en granen zoals havermout en rijst vormen voedzame en verwarmende maaltijden. Deze voedingskeuzes voeden niet alleen je lichaam, maar helpen ook om je op te warmen van binnenuit. Gebruik vetten zoals ghee of kies voor stomen en stoven.

Gemberthee met een vleugje honing is een heerlijke manier om jezelf extra warmte te geven. Dit drankje is niet alleen verwarmend, maar heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor het winterseizoen. Let wel op dat je de honing niet toevoegt in het kokende water maar wanneer de thee is afgekoeld tot onder de 80 graden.

Slaaproutine voor Winterse Verfrissing

Een consistent slaapritme is van onschatbare waarde, vooral tijdens de winter. Het handhaven van een regelmatige slaaproutine draagt bij aan een gebalanceerd welzijn. Sta op en ga naar bed op vaste tijden, waardoor je lichaam zich kan aanpassen aan een stabiele slaappatroon, zelfs in de donkere wintermaanden.

Vóór het slapengaan is het essentieel om activiteiten te kiezen die ontspanning bevorderen. Meditatie, een rustgevend bad of wat lezen zijn uitstekende manieren om je geest te kalmeren en je lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust. En brand die gezellige kaarsjes thuis, gebruik zachte stoffen (dekentjes) en kies die geuren die gronden en aardend zijn zoals patchouli en lavendel.

Een goede nachtrust is cruciaal om je lichaam te helpen herstellen en energie op te laden voor de volgende dag. Vooral in de winter, wanneer ons lichaam meer rust nodig heeft om zich te wapenen tegen de kou, is voldoende slaap van onschatbare waarde. Op tijd naar bed gaan in de winter is geen overbodige luxe. Zelf ga ik regelmatig rond 9 uur naar bed om de volgende ochtend vroeg op te kunnen staan.

Energiemanagement en Winterse Activiteiten

Beweging is een sleutelfactor om de energie in ons lichaam te laten stromen, zelfs tijdens de wintermaanden. Aangepaste winterse activiteiten, zoals winterwandelingen, zachte yoga of tai chi, zijn uitstekende manieren om je lichaam actief te houden zonder het te veel te belasten. En ondanks het koude weer probeer zoveel mogelijk maar buiten te gaan en wanneer die zon schijnt hier volop van te genieten.

Hydratatie is ook van essentieel belang, zelfs als het koud is. Kies voor warme dranken zoals kruidenthee of warm water met citroen om gehydrateerd te blijven. Deze dranken helpen niet alleen om je vochtgehalte op peil te houden, maar bieden ook een warmteboost.

Zelfmassage met verwarmende oliën zoals sesamolie is een geweldige manier om jezelf te verzorgen tijdens de winter. Dit helpt niet alleen om je huid te voeden, maar houdt ook je lichaam warm en soepel.

Conclusie

Ayurveda biedt waardevolle richtlijnen om gezond en warm te blijven gedurende de wintermaanden. Door te focussen op verwarmende voeding, het handhaven van een regelmatige slaaproutine en het kiezen van aangepaste winterse activiteiten, kun je deze seizoenen omarmen met een gevoel van welzijn en vitaliteit. Luister naar je lichaam, koester het en volg deze Ayurvedische tips om optimaal te genieten van de winterse dagen.

Of je nu gemberthee drinkt, geniet van rustgevende avonden voor het slapengaan of actief blijft met winterwandelingen, deze Ayurvedische benadering zal je helpen om deze winter gezond en warm door te komen. Zo houd jij de winterdip op zoveel mogelijk afstand.

Wil je meer weten over wat Ayurveda voor jou kan betekenen? Of ben je nieuwsgierig naar jouw unieke constitutie (dosha) en wat dit betekent voor jou leefstijl op het gebied van voeding, slaap en energiemanagement? Neem contact met me op of lees hier meer over Ayurveda Leefstijlcoaching.

Leef in het ritme van jouw natuur!

Liefs,

Sandy

Related Posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van inspirerende yogalessen, transformerende coachingssessies en betoverende cacaoceremonies en mis geen enkele kans om je welzijn te verbeteren.

Schrijf je nu in en ontdek de innerlijke reis die voor je ligt. Samen creëren we een wereld van groei, wijsheid en sereniteit. Wees een deel van onze Sanchari-familie en transformeer je leven van binnenuit.

Kom aan boord en verrijk jezelf!

Contra-indicaties: Cacao Bliss Sessie & Plantmedicijnen

Lichamelijk
Ernstige nierziekten, instabiele diabetes mellitus, epilepsie, ernstige neurologische aandoeningen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld angina pectoris), hersenbloedingen en CVA’s, een feitelijk of verwacht feochromocytoom (een gezwel van de bijnieren), bloeddyscrasie (afwijkende bloedcellen), gastric bypass of andere maagoperaties.

Zwangerschap
Wanneer je zwanger bent, kan en mag je niet meedoen met een Cacao Bliss ceremonie.

Geestelijk
Instabiele geestelijke aandoeningen zoals schizofrenie, psychose en borderline.

Twijfel
Ben je onzeker over of Cacao Bliss geschikt is voor jou? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Heb je je aangemeld maar heb je vragen? Ik organiseer altijd een grondige intake waarin je al je vragen kunt stellen. Ook gaan we dan nog door de contra-indicaties. Als er twijfels zijn, kunnen we samen beslissen om te kiezen voor een andere verdiepende sessie, zoals bijvoorbeeld cacaoceremonie, yoga nidra, of een body-mind sessie.

Sandy Loup
Sanchari Yoga & Coaching