Holistisch ayurvedische coaching in Friesland

Zoek
Sluit dit zoekvak.
kapha; balans; ayurveda; voeding

Balans vinden tijdens het Kapha-seizoen

Naarmate de winter langzaam plaatsmaakt voor de lente, ondergaat niet alleen de natuur een transformatie, maar ook ons innerlijke welzijn verandert. Volgens de principes van Ayurveda, een eeuwenoude holistische geneeskunde uit India, zijn de overgangsperiodes tussen seizoenen bijzonder cruciaal voor het handhaven van een gezonde balans in ons lichaam en geest. In deze overgang van winter naar lente, betreden we het Kapha-seizoen, gekenmerkt door een toename van de aarde- en waterkwaliteiten. Dit seizoen biedt nieuwe uitdagingen en kansen voor ons welzijn. In dit artikel zullen we verkennen hoe we ons kunnen aanpassen aan de veranderende energieën van het Kapha-seizoen door middel van voeding, slaap en activiteiten, met behulp van Ayurvedische principes als leidraad.

Voeding die het lichaam en geest verfrist

Terwijl de winter plaatsmaakt voor de lente, verschuift de focus van voeding binnen de Ayurveda van verwarmend naar verfrissend. Het Kapha-seizoen wordt gekenmerkt door een toename van de aarde- en waterkwaliteiten, wat kan leiden tot een gevoel van traagheid en lethargie. Om deze verschuiving in de natuurlijke energieën te compenseren, is het belangrijk om voedingsmiddelen te omarmen die licht en stimulerend zijn.

In de lente is het ideaal om te kiezen voor licht verteerbare voeding met een scherpe, bittere of pittige smaak. Kruiden zoals kurkuma, mosterdzaad, zwarte peper en cayennepeper kunnen de spijsvertering stimuleren en helpen bij het verdrijven van eventuele congestie die zich heeft opgebouwd tijdens de wintermaanden. Groenten zoals boerenkool, spinazie, radijsjes en asperges zijn geweldige keuzes omdat ze het lichaam ontgiften en de stofwisseling stimuleren.

Het vermijden van zwaar, vet voedsel en zuivelproducten is essentieel tijdens het Kapha-seizoen, omdat deze de neiging hebben om de reeds aanwezige traagheid te versterken. In plaats daarvan kun je kiezen voor lichte maaltijden met veel groenten, volle granen en bonen om het lichaam te voeden zonder het te overbelasten.

Kapha Balancerende Slaaproutine

Tijdens het Kapha-seizoen kan het verleidelijk zijn om toe te geven aan extra slaap, maar het is belangrijk om een balans te vinden. Een consistente slaaproutine blijft van vitaal belang. Door het licht van de opkomende zon te omarmen, kun je de natuurlijke energieën van de lente benutten.

Voor het slapengaan kun je kiezen voor activiteiten die de zintuigen stimuleren en de geest verfrissen, zoals een korte wandeling in de avondlucht, het luisteren naar opbeurende muziek of het lezen van inspirerende literatuur. Probeer rond uiterlijk 10 uur in bed te liggen en het vermijden van overprikkelende activiteiten kan helpen voorkomen dat je ‘s ochtends moe en lethargisch ontwaakt.

Energiemanagement en Lente Activiteiten

Beweging blijft een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, ook tijdens het Kapha-seizoen. Lenteactiviteiten zoals wandelen in de natuur, fietsen of yoga zijn ideaal omdat ze het lichaam stimuleren en de geest verfrissen. Probeer actief te blijven en te genieten van de vernieuwde energie die de lente met zich meebrengt. Yogahoudingen die bijdragen aan het in balans brengen van Kapha energie zijn: zonnegroet, twisthoudingen en activerende houdingen. Houd je yogapractice licht en speels en kies voor in ieder geval 20 minuten bewegen in de ochtend.

Hydratatie is ook belangrijk, maar in plaats van warme dranken kun je kiezen voor verfrissende opties zoals water (kamertemperatuur of lauw) met een vleugje citroen of munt. Deze dranken helpen bij het ontgiften van het lichaam en stimuleren de spijsvertering, wat essentieel is tijdens het Kapha-seizoen.

Zelfmassage met lichte oliën zoals sesamolie kan helpen bij het losmaken van eventuele opgehoopte stagnatie in het lichaam en bijdragen aan een gevoel van lichtheid en helderheid.

Conclusie

Ayurveda biedt waardevolle richtlijnen om in balans te blijven tijdens de overgang van winter naar lente. Door te focussen op verfrissende voeding, het handhaven van een aangepaste slaaproutine en het kiezen van lente-activiteiten die het lichaam en de geest stimuleren, kun je dit seizoen omarmen met vitaliteit en helderheid. Luister naar de behoeften van je lichaam, koester het en volg deze Ayurvedische tips om optimaal te profiteren van de lente-energie.

Of je nu kiest voor lichte maaltijden, geniet van verkwikkende avonden voor het slapengaan of actief blijft met lente-activiteiten, deze Ayurvedische benadering zal je helpen om het Kapha-seizoen fris en energiek door te komen. Zo kun je volop genieten van de vernieuwde energie die de lente met zich meebrengt.

Wil je meer weten over hoe Ayurveda jou kan ondersteunen tijdens het Kapha-seizoen? Neem contact met me op of ontdek meer over Ayurvedische levensstijlcoaching.

Leef in het ritme van jouw natuur!

Liefs,

Sandy

Related Posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van inspirerende yogalessen, transformerende coachingssessies en betoverende cacaoceremonies en mis geen enkele kans om je welzijn te verbeteren.

Schrijf je nu in en ontdek de innerlijke reis die voor je ligt. Samen creëren we een wereld van groei, wijsheid en sereniteit. Wees een deel van onze Sanchari-familie en transformeer je leven van binnenuit.

Kom aan boord en verrijk jezelf!

Contra-indicaties: Cacao Bliss Sessie & Plantmedicijnen

Lichamelijk
Ernstige nierziekten, instabiele diabetes mellitus, epilepsie, ernstige neurologische aandoeningen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld angina pectoris), hersenbloedingen en CVA’s, een feitelijk of verwacht feochromocytoom (een gezwel van de bijnieren), bloeddyscrasie (afwijkende bloedcellen), gastric bypass of andere maagoperaties.

Zwangerschap
Wanneer je zwanger bent, kan en mag je niet meedoen met een Cacao Bliss ceremonie.

Geestelijk
Instabiele geestelijke aandoeningen zoals schizofrenie, psychose en borderline.

Twijfel
Ben je onzeker over of Cacao Bliss geschikt is voor jou? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Heb je je aangemeld maar heb je vragen? Ik organiseer altijd een grondige intake waarin je al je vragen kunt stellen. Ook gaan we dan nog door de contra-indicaties. Als er twijfels zijn, kunnen we samen beslissen om te kiezen voor een andere verdiepende sessie, zoals bijvoorbeeld cacaoceremonie, yoga nidra, of een body-mind sessie.

Sandy Loup
Sanchari Yoga & Coaching