Holistisch ayurvedische coaching in Friesland

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vuur | Agni

Het element vanuit de Ayurveda dat een sterke link heeft met de zomer is vuur, oftewel agni. Wanneer het buiten warm is, wil dit niet per se zeggen dat jouw innerlijk vuur dan ook hoog is. Omdat het buiten warm is zie ik om mij heen dat men bijvoorbeeld ijsjes eet en koud drinkt. Af en toe is geen probleem natuurlijk. Maar doe het wel met mate. Het innerlijk vuur kan hierdoor verzwakken, terwijl we dit graag in balans willen houden voor een goede gezondheid⁠.

Hoe kan je jouw innerlijk vuur in balans houden? ⁠In de yoga is de Surya Namaskar (Zonnegroet) een bekende manier om het lichaam te verhitten. En er zijn andere asana’s die je daarvoor kunt beoefenen, zoals bijvoorbeeld staande twist-en krijgerhoudingen. Andersoortige oefeningen die emotioneel, mentaal en geestelijk doorwerken zijn trataka (candle gazing) of pranayama zoals de kabbalabati.⁠ ⁠ Wil je juist je innerlijk vuur wat verlagen, of voel je wat verhit door de zomerse temperaturen, dan kan je bepaalde meditaties, mantra’s en pranayama toe passen. Zo is de shitali een bekende verkoelende ademhalingsoefening. En er zijn verkoelende yogahoudingen zoals de kindhouding, pashimottasana en boomhouding.⁠ ⁠ ⁠

En dan is er nog een belangrijk aspect: voeding. Wat je eet is belangrijk en kan je metabolisme versterken, of juist tot een (te) klein waakvlammetje terugbrengen. Wat voor jou goed werkt is weer afhankelijk van je eigen constitutie (dosha). Vanuit Ayurveda zijn er prachtige inzichten te delen.

Ayuyoga

Regelmatig geef ik AyuYoga workshops waarin ik ook meer inga op de rol van voeding, naast dagelijkse routines om je gezondheid te bevorderen. Kijk op ‘mijn kalender’ welke workshops en specials er op dit moment gepland staan.⁠ ⁠

Op maandagochtend om 08:30 en woensdagmiddag om 16:30 geef ik yogales in @studio_dolphi. In deze lessen verwerk ik praktische inzichten vanuit Ayurveda in toegankelijke lessen.⁠

Graag tot ziens!

Liefs, Sandy

Related Posts

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van inspirerende yogalessen, transformerende coachingssessies en betoverende cacaoceremonies en mis geen enkele kans om je welzijn te verbeteren.

Schrijf je nu in en ontdek de innerlijke reis die voor je ligt. Samen creëren we een wereld van groei, wijsheid en sereniteit. Wees een deel van onze Sanchari-familie en transformeer je leven van binnenuit.

Kom aan boord en verrijk jezelf!

Contra-indicaties: Cacao Bliss Sessie & Plantmedicijnen

Lichamelijk
Ernstige nierziekten, instabiele diabetes mellitus, epilepsie, ernstige neurologische aandoeningen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld angina pectoris), hersenbloedingen en CVA’s, een feitelijk of verwacht feochromocytoom (een gezwel van de bijnieren), bloeddyscrasie (afwijkende bloedcellen), gastric bypass of andere maagoperaties.

Zwangerschap
Wanneer je zwanger bent, kan en mag je niet meedoen met een Cacao Bliss ceremonie.

Geestelijk
Instabiele geestelijke aandoeningen zoals schizofrenie, psychose en borderline.

Twijfel
Ben je onzeker over of Cacao Bliss geschikt is voor jou? Aarzel niet om contact met me op te nemen. Heb je je aangemeld maar heb je vragen? Ik organiseer altijd een grondige intake waarin je al je vragen kunt stellen. Ook gaan we dan nog door de contra-indicaties. Als er twijfels zijn, kunnen we samen beslissen om te kiezen voor een andere verdiepende sessie, zoals bijvoorbeeld cacaoceremonie, yoga nidra, of een body-mind sessie.

Sandy Loup
Sanchari Yoga & Coaching