Spring is in the air!
Voor velen van ons is het wellicht vaste prik: een uitgebreide voorjaarsschoonmaak na de winter. We krijgen lentekriebels en daarmee vaak zin om het huis te poetsen en de kledingkast, kelder en/of de zolder op te ruimen. Dat we dit in de lente doen kan worden gezien als een symbolisch nieuw begin. Je bevrijdt jezelf van dingen die niet meer bij jou en jouw leven horen en krijgt hierdoor weer nieuwe energie. Zo’n fijne voorjaarschoonmaak kunnen we ook voor ons lichaam doen. Want ons lichaam voelt zich goed wanneer we het reinigen en datgene opruimen wat niet langer bij ons hoort.

Afvalstoffen (ama)
Door slechte voeding, een ongezonde dagelijkse routine, seizoensgebonden veranderingen, schadelijke stoffen van buitenaf, maar ook door langdurige stress, krijgt ons lichaam te maken met afval- en gifstoffen. Deze kunnen zich ophopen wanneer we ze niet afvoeren. Binnen Ayurveda spreken we van ‘ama’ dat zich in het lichaam ophoopt. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van allerlei disbalansen of andere problemen.

Spijsverteringsvuur (agni)
Door het reinigen van het lichaam reset je je spijsverteringssysteem (agni). Hierdoor wordt je lichaam gezonder en je krijgt meer focus en energie. Daarnaast is het ‘detoxen’ van het lichaam een populaire manier om nieuwe gezondheidsgewoonten te beginnen. En het biedt een veilige manier om eventuele ongewenste kilo’s kwijt te raken. Alhoewel dit laatste niet het doel is van een Ayurvedische Detox.

Detox-programma’s versus Ayurvedische Detox
Er zijn veel diëten en detox-programma’s op de markt die op het eerste gezicht effectief lijken te zijn, maar die in werkelijkheid niet het gewenste effect hebben op jouw lichaam en geest. Sommige van die methodes kunnen juist een averechts effect hebben. Ze putten vaak meer uit dan dat ze energie geven en verzwakken soms juist je spijsverteringsvuur (agni). En dat is wat je niet wilt. Een Ayurvedische detox houdt rekening met jouw lichaams-en geestelijke gesteldheid en past voedings-en leefstijladviezen hierop aan. Er is geen ‘one size fits all’ aanpak.

Voordelen Ayurvedische Detox
Een Ayurvedische reinigingsprogramma bied je de mogelijkheid om op een rustige, heerlijke en zachte manier te herstellen en je lichaam en geest weer in balans te brengen. Je focust meer op zachtheid en het doen van die activiteiten die lichaam en geest voeden. Denk hierbij aan ontspannende wandelingen, zachte yoga en rust als je daar zin in hebt. Je bent vooral aan het verwennen in plaats van afzien. Het brengt je hormonen in evenwicht, verhoogt je energieniveau, verbetert de spijsvertering (agni) en bevordert een gezonde en stralende huid. Ook op mentaal-emotioneel niveau ervaar je voordelen. Je bent helder van geest, emotioneel meer in balans en je ervaart een opgewekte en positieve kijk op het leven.Op 12 april 2023 start ik een Ayurvedische lente-detox in (klein)groepsverband. Voor meer informatie kijk je hier.

Leef in het ritme van jouw natuur!

Liefs,
Sandy