Ayurveda is van oorsprong een oud-Indiase geneeskunst. Of beter: gezondheidskunst. Het bestaat al duizenden jaren en wordt beschouwd als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Ayurveda wordt officieel erkend door de WHO. Het doel van deze holistische gezondheidsleer is om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en zo nodig te genezen. In de Ayurveda worden fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten gecombineerd. Dit betekent dat ik in mijn adviezen en begeleiding rekening houd met een groot aantal factoren. Denk hierbij aan het bewustzijn, voeding, stress op het werk of in een relatie, te weinig rust, medicatie, te veel, te weinig of verkeerde lichaamsbeweging, de omgeving waarin iemand leeft, de individuele constitutie en bijvoorbeeld ook de individuele voorkeuren en afkeuren.

Ayurveda gaat uit van het idee dat onze kwaliteit van leven beïnvloed wordt door onze geest, lichaam, zintuigen en energie. Ayurveda is een holistische wetenschap en streeft naar balans en eenheid met de natuur en speelt in op haar wetmatigheden. In ayurveda is de definitie van gezond zijn meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. In Ayurveda spreken we over gezondheid wanneer de vijf elementen en daarmee de drie dosha’s (vata, pitta en kapha) in balans zijn zodat we een leven in balans en duurzame gezondheid kunnen ervaren.

“De mens is in perfecte gezondheid als de drie doshas in evenwicht zijn, het spijsverteringsvuur en de eetlust goed werken, alle lichaamsweefsels en de uitscheidingsprocessen normaal functioneren, alle fysiologische processen in perfecte eenheid zijn, en de ziel, de zintuigen en de geest een staat van geluk en tevredenheid ervaren”.

De kern van Ayurveda is om een optimale balans in biologische systemen te realiseren bij planten, dieren en mensen. Dit gebeurt door op een vanzelfsprekende manier de wetten van de natuur te volgen.