Kitchari is een traditioneel Ayurvedisch gerecht dat bestaat uit rijst, linzen, kruiden en specerijen. Het wordt vaak gegeten tijdens een detox- of reinigingsperiode (cleanse) omdat het licht verteerbaar is en het lichaam helpt het spijsverteringsvuur te ondersteunen. Hieronder zijn enkele voordelen van het eten van kitchari:

  1. Licht verteerbaar: Kitchari is gemakkelijk te verteren en zacht voor het spijsverteringsstelsel. Dit maakt het een ideale maaltijd voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen.
  2. Ontgifting: Kitchari wordt beschouwd als een ontgiftende maaltijd omdat het rijst en linzen bevat, die beide bekend staan om hun vermogen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. De specifieke kruiden en specerijen die aan kitchari worden toegevoegd, helpen ook bij de ontgifting.
  3. Voedzaam: Kitchari bevat veel eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en kalium. Het is dus een gezonde en voedzame maaltijd die kan helpen om tekorten aan te vullen.

Lees hier meer over ontgiften en over de rol van spijsvertering. Wil je zelf eens een keer de voordelen van een Ayurvedische cleanse ervaren? Geef je dan nu op voor het Ayurvedische Cleanse programma ‘Activeer je Agni’.

Hier is een eenvoudig recept voor kitchari:

Ingrediënten:

  • 1 kopje basmatirijst
  • 1 kopje mungbonen
  • 6 kopjes water (of meer/minder naar gelang het water wordt opgenomen)
  • 1 eetlepel ghee of kokosolie (afhankelijk van je dosha)
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/4 theelepel venkelzaadjes
  • zout naar smaak

Optioneel voor garnering:

  • verse koriander of munt (afhankelijk van jouw dosha)
  • limoensap

Bereiding:

  1. Was de rijst en mungbonen grondig in water. Ik laat de mungbonen een nacht weken dan worden ze lekker zacht en zijn ze nog beter te verteren. De rijst kan een uur weken.
  2. Verhit de ghee of kokosolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de komijnzaadjes, kurkumapoeder, korianderpoeder en venkelzaadjes toe. Roer het geheel gedurende een minuut of twee, tot de specerijen geurig worden. Je kunt hier kruiden toevoegen of weglaten, ook weer afhankelijk van je dosha. Alternatieven: laurierblad, kruidnagel, cayenne peper of chillipoeder.
  3. Voeg de rijst en mungbonen toe aan de pan en roer alles goed door.
  4. Voeg het water toe en roer opnieuw goed door. Breng het geheel aan de kook.
  5. Verlaag het vuur tot laag, dek de pan af en laat het geheel sudderen gedurende 25-30 minuten, tot de rijst en mungbonen zacht zijn en het water volledig is opgenomen.
  6. Breng op smaak met zout en garneer met jouw optie.

Eet smakelijk!